Ministerium og 25 organisationer i fælles front om at bekæmpe marint affald
Sejlere, fiskere, strandgæster og andre borgere står sammen med Miljø- og Fødevareministeriet i Danmark om et hav uden affald. Direktør Flemming Mieth, Rostra Kommunikation fortæller her om kampagnen "Sammen om et hav uden affald".
Hvert år driver mere end 1.000 tons affald i land på danske strande – og det er kun toppen af isbjerget, for mere end to tredjedele af affaldet ender på bunden af havet. Der er også store affaldsmængder, der ender i fiskernes net.
Heldigvis er der ved at komme bred opmærksomhed om problemet i Danmark. En undersøgelse lavet for Miljø- og Fødevareministeriet af YouGov viser, at 85 % af danskerne er bekymrede over mængden af affald i havet, og at 51 % kan få deres strandtur ødelagt af affald på stranden. Affald i havet og på stranden er derfor ikke bare et globalt problem, men også et problem, der opleves i Danmark.

Står sammen om et hav uden affald
Nu skal bekymringen omsættes til handling. Miljø- og Fødevareministeriet gennemfører derfor i 2018 kampagnen "Sammen om et hav uden affald", der arbejder sammen med bl.a. sejlernes, lystfiskernes og erhvervsfiskernes organisationer. Strandgæster er også en målgruppe i kampagnen. Rostra Kommunikation er valgt til at hjælpe med at udarbejde og eksekvere kampagnens koncept, strategi og aktiviteter.
Budskabet i kampagnen er, at alle, der bruger havene, strandene og havnene, skal stå sammen – og arbejde sammen – om et hav uden affald. Kampagnen skal gøre borgerne klogere på de negative konsekvenser af affald i havet og de praktiske råd, man som sejler, fisker eller strandgæst kan have i baghovedet for at undgå, at ens affald ender i havet. Samtidig bliver der givet praktiske råd om oprydning og uddelt redskaber til formålet.
Følg med i kampagnen på www.mst.dk/havudenaffald

Aktiviteter i kampagnen
Der gennemføres en lang række aktiviteter i kampagnen:
- Indsamling af rapporter og viden om affald i havet.
- Analyser af holdninger, viden og adfærd ift. affald i havet.
- Artikler og faktaark om udfordringerne forbundet med marint affald.
- Samarbejder med nøgleorganisationer, der i kampagnen står sammen om et hav uden affald. Samarbejdsorganisationerne omfatter Dansk Sejlunion, Hold Danmark Rent, Dansk Sportsfiskerforbund, Danske Tursejlere, Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation, Dansk Turismefremme, Dansk Sportsfiskerforening og mange flere.
- Events på havne og strande i hele landet.
- Produktion af kampagneaffaldspose, der viser samarbejdspartnerne og kampagnens budskab.
- Produktion af flere postkort og klistermærker som informationsmaterialer.
- Produktion af 10 profilfilm af kampagnens samarbejdspartnere. Filmene kan ses her.
- Kampagnefilm der præsenterer kampagnens budskab til målgrupperne. Filmen kan ses her.
- Kampagnehjemmeside, www.mst.dk/havudenaffald.
- Facebook-annoncering.
- Baseret på kampagnens analyser er der med samarbejdsorganisationerne udarbejdet gode råd til fiskere om at undgå affald i havet.
- De gode råd formidles senere i kampagnen til målgruppen som vejledningsfilm og e-learning.

Kampagnens udbredelse
Kampagnens budskab er med indsatserne blevet kommunikeret via mange kanaler til målgrupperne. Budskaber har tilmed spredt sig, så andre organisationer fx er begyndt at organisere selvstændige affaldsindsamlinger.
Nedslagspunkter i kampagnens resultater omfatter:
- Samarbejde med 25 organisationer, der repræsenterer erhverv, frivillige, myndigheder og andre, der færdes på havet, ved strandene og på havnene. Nogle bidrager med viden til kampagnen, andre deltager i kampagnens film, samarbejder med kampagnen om events, er medafsendere på kampagnens budskaber og materialer – eller deltager på anden vis i kampagnen.
- Distribution af over 400.000 af kampagnens affaldsposer til flere end 10.000 af udlejningsvirksomheden Novasols sommerhuse. Sommerhusgæsterne modtages med affaldsposer og postkort, når de får udleveret nøglerne til deres sommerhus i hele sommerperioden.
- Samarbejde med brancheorganisationen Dansk Turismefremme, hvor over 40 Visit-organisationer, campingpladser, bed&breakfasts, hoteller og andre virksomheder har bestilt kampagnens affaldspose, postkort og klistermærker til uddeling til besøgende og gæster.
- Stor omtale af kampagnen på sociale medier, hvor flere samarbejdsorganisationer selv har taget initiativ til at skabe mere omtale af kampagnen.
- Samarbejde med Hold Danmark Rent. Udfordringen med marint affald er stor på den danske vestkyst, hvor over 1.000 tons affald skyller op hvert år. Derfor har kampagnen i samarbejde med Hold Danmark Rent sendt 160.000 affaldsposer til kommunerne ved vestkysten. Kampagnen var også en del af den store affaldsindsamling Nordisk Strandrydder Dag.
- Der er indtil videre afholdt 8 events, hvor kampagnen deler informationsmaterialer ud i hele landet på strande og havne og fortæller om kampagnen. Der har været stor interesse for kampagnen fra strandgæsterne. Der afholdes samlet 10 events i kampagneperioden.
- Omtale af kampagnen i aviser, fagblade, magasiner og radio.
Fakta om marint affaldMarint affald er et globalt problem, men også en stor udfordring i Danmark.
|
Artiklen er skrevet af direktør Flemming Mieth, Rostra Kommunikation.
Offentliggjort 30. august 2018.