Denmark

Clean Nordic Oceans medvirker i radioprogram om spøgelsesnet

Danmarks Radio satte fokus på spøgelsesgarn i et radioprogram den 16. august 2018. To deltagere i Clean Nordic Oceans-projektet deltog i programmet som eksperter.

”Spøgelsesgarn forurener, dræber fisk og er farlige for dykkerne, men i Danmark bliver der kun samlet ganske få op. Hvad kan vi gøre for at passe bedre på vores hav?”. Det spørgsmål stillede det danske radioprogram Public Service til eksperter og lyttere torsdag den 16. august 2018.

Blandt eksperterne i programmet var fiskeribiolog Rikke Frandsen, DTU Aqua, som er dansk deltager i Clean Nordic Oceans. I programmet fortæller hun om, hvorfor spøgelsesgarn er et problem, og hvordan situationen er i Danmark, hvor der – i modsætning til f.eks. Norge – ikke er overblik over, hvor mange tabte fiskeredskaber der findes i havet og heller ikke nogen systematisk indsats for at fjerne tabte fiskeredskaber fra havet.

Også lederen af Clean Nordic Oceans, seniorrådgiver Gjermund Langedal fra Fiskeridirektoratet i Norge, deltog i programmet for at fortælle, om den app, som norske myndigheder lancerede i 2017. Her kan fritidsfiskere (på norsk: lystfiskere) indberette tabte garn, liner, ruser, tejner m.v., som de observerer på deres fisketure. Siden sommeren 2017 er der kommet 703 indberetninger, som gør det lettere at få samlet de tabte redskaber ind igen.

Løsninger fra lyttere

Konceptet bag radioprogrammet Public Service er, at lytterne og et panel i studiet opfordres til at komme med løsningsforslag til dagens emne.

Blandt løsningsforslagene fra programmets lyttere og debatpanel var:

  • Pant på fiskeredskaber.
  • GPS/chip på fiskeredskaber.
  • Fiskeredskaber lavet af bionedbrydelige materialer.
  • Mekanisme, der får net til at rulle sig sammen og lægge sig på bunden i stedet for at stå i vandsøjlen, inkl. ballon, som udløses og driver op til overfladen, så man kan finde nettet.
  • Logbog om, hvor fiskeredskaber sættes og evt. mistes.
  • En dansk version af den norske app til indberetning af tabte fiskeredskaber.
  • Undervandsrobotter til at finde fiskenet.
  • Pengepræmie til dem, der bjærger net.

Hør radioprogrammet

Hør radioprogrammet om spøgelsesgarn (16. august 2018) på dr.dk 

Læs artikel, som opsummerer programmet på dr.dk

Offentliggjort 20. august 2018.